maanantai 18. elokuuta 2014

12. Maalaissalaatti

Syksy tulee ropisten. Sitä alkaa taas hamuta vähän tukevampaa syötävää. Tässä on ihana salaatti - vai tohtiiko tätä edes salaatiksi kutsua. Jotain salaatin ja pyttipannun väliltä.  Jos useimmiten toitotan raaka-aineiden vähyttä selkeän makupaletin kannalta, tällä kertaa onkin täysin toisin. More is more!

Joukkoon voi laittaa lähes mitä tahansa, mitä kaappiin on jäänyt (vrt. pyttipannu). Teen miten milloinkin eli reseptiikka hieman vaihtelee. Pointti tässä on suuret valkoiset pavut eli voipavut sekä peruna. Ruokaisaa. Määriä on tosi vaikeaa sanoa, laitellaan sopvasti kaikkea (onpa "avuliasta", kun reseptissä sanotaan näin). Toinen pointti on, että makumielessä on sopivasti suolaista, hieman makeahkoa ja hitusen hapahkoa. Olomuoto saa olla sellainen, että joukossa on pehmeää sekä rapsakkaa. Ja tämäkin salaatti on parasta syötynä heti lämpimänä.

Ei tähän mitään salaatinlehtiä edes tarvita - nyt vain kuvausmielessä lautasreunan somisteena...

(lämmin) Maalaissalaatti

Salaatti
-voipapuja   (= suuria valkoisia papuja)
-keitettyä perunaa   (tällä kertaa laitoinkin uunijuureksia, ks. alempana)
-aurinkokuivattuja tomaatteja
-suolakurkkuja   (tai kapriksia - tai molempia)
-oliiveja
-paprikaa   (joko tuoretta tai uunissa paahdettua)
-tuorekurkkua   (kuorittuna)

Salaattikastike
-öljyä   (aika reilusti, voi laittaa osan esim. aurinkokuivatuista tomaateista)
-omenaviinietikkaa
-sitruunan mehu   (jos pikkusalaatti, niin puolikas riittää)
-(yrtti)suolaa   (hyvälaatuista!)
-hieman makeutta   (steviaa, agavea, kookossokeria, hunajaa jollei ole vegaani...)

Valmistus:
Jos käytät kuivattuja voipapuja [vähän vaikeita löytää: saa ainakin Prismoista (Urtekram)], liota ne yön yli. Vaihda huuhteluvesi ja keitä 1-2 tuntia! Kyllä, niin kauan! Mausta keitinvesi kunnolla (esim. suolaa, kurkumaa, currya, inkivääriä, neilikkaa...). Kaada keitinvesi pois, kun ovat valmiita. Papujen keitinvettä ei saa käyttää!


Aineet on kipossa, uunijuureksia odotellen...


Jos käytät valmiita papuja, niin ainakin Pirkka-tuotteissa löytyy ´suura valkoisia papuja´. Huuhdo ne huolella.

Uunijuureksetkin mukana... ja sekoitus. Saa mennä vähän "möyhöksi"...


Keitä perunat tai käytä ylijääneitä keitettyjä perunoita pyttipannu-otteella. Tällä kertaa minä tein uunissa paahdettuja juureksia (resepti ihan lopussa) toiseen ruokaan, ja pistin osan niistä tähän.



Laita pavut (kuumina, jos keitit itse) suureen astiaan. Lisää perunat (kuumina/kylminä). Minä lisäsin ne uunikuumat juurekset. Salaattikastike heti kuumien ainesten päälle, sillä ne hörppäävät sitä kuumina herkemmin. Lisää kaikki muutkin ainekset. Sekoitus ja valmis.

VINKKEJÄ:

-jos on jauhonsyöjä ja kotona sattuu olemaan vanhaksi jäänyttä leipää, voi tuota paahtaa murustettuna kuivalla pannulla (tai todella vähän öljyä). Murupaahdosta ripotellaan syömävaiheessa salaatin päälle. (Italiassa nimeltään "köyhän miehen parmesan"). Tuon paahdoksen voi maustaa yrttisuolalla + murskatulla valkosipulilla paahdon loppuosassa. On hyvää...

-jos on lihansyöjä (kuten tyttäreni) voi salaattiin lisätä rapeaksi paistettua pekonia. Tai rapeaksi paistettua meetvurstia. Kyllä paistettuna! (Hyvä vinkki, jos metukkapaketti alkaa olla viittävailla kuivanutta). Voi tietty paistaa muitakin lihanpaloja tai laittaa "jämiä". Sanonko taas: pyttipannuotteella...

-toki voi tehdä muistakin pavuista, mutta mielestäni nuo voipavut ovat parhaimpia. Kikherneitäkin voi kokeilla, itse en niistä pidä tässä kombossa, sillä jotenkin ne alkava maistua tunkkaiselle tässä...

-sipuliakin voi lattaa. Minä olen vähentänyt sipulin syöntiä (se kiihdyttää mieltä), mutta en laittaisi ainakaan raakana, sillä raaka sipuli tekee niin helposti vallankumouksen ja vie maullaan kaiken huomion. Jos pistäisin, niin paistaisin (jopa karamellisoisin) ensin...

Uunijuurekset. Tässä: porkkanaa, punajuurta, perunaa, valkosipulin kynsiä ja runsaasti tuoreita yrttejä.
Ja tietysti öljyä ja yrttisuolaa, sekä vähän siirappia päällä.


Uunijuurekset:
-juureksia (ihan mitä kotona on / mistä tykkää)
-suolaa
-öljyä
(-valkosipulia / sipulia)
(-yrttejä)

Pese juurekset huolella. Ei kuorita! Rouhea meininki ja parempi maku! Pilko pellille. Porkkanat  ja punajuuret aika pieniksi, sillä ne kypsyvät vähän hitaammin kuin esim. peruna (ja bataatti). Laita pellille. Liruttele päälle öljyä. Lisää mausteet ja sekoita kunnolla. Tällä kertaa laitoin itse todella reilusti tuoreita yrttejä, kun niitä vielä pikku-ryytimaassa on. Rosmariinia, timjamia, oreganoa, sitruunatimjamia. Revin lehdet irti, mutta pistin myös varret joukkoon (poimitaan valmiista pois). Päälle voi lirutella vähän agavea (siirappia, ripauttaa kookossokeria - stevia ei käy, häviää kuumetessa.)

Uuniin: 230-250 astetta ja noin puolisen tuntia. (Riippuu aina uunista..seuraile tilannetta).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti